woman, paper bag, purse

Google i Facebook, stidite se!

Sednem pre 3 sata za komp da napišem blogpost o alatima za eksternu, “martech” kontrolu sajtova … i desi mi se ono što zovu – blokada.

Čitao sam kako se vrhunski kontent pisci nasmrt plaše tzv sindroma “trepćućeg kurzora”.

To je valjda ono kad gledaš u beli ekran a glava ne šalje prstima nikakvu misao da je otkucaju.

Moja blokada izgleda tako što upalim novi tab brauzera i blenem u Google search box.

I sad dolazimo do onog o čemu sam hteo da ti pišem: alata za eksternu kontrolu sajtova.

Ako hoćeš da razumeš šta posetioci tvog sajta rade kad dođu, ali i odakle su došli i ko su oni uopšte treba da imaš Google Analitiku na sajtu. Ako planiraš da “gađaš” posetioce sajta kroz svaku novu Google pretragu ili display reklame, takođe treba da imaš Google Analitiku na sajtu. Što više detalja znaš o ponašanju posetilaca – to bolje.

Primer:

Ako imaš puno video sadržaja na sajtu (recimo embedovani youtube klipovi) puko prebrojavanje pregleda ti neće dati odgovor na pitanje: 

“Čitaoci koje stranice najčešće nastave sesiju tako što pogledaju barem 1 video?”

ili pitanje: “Gledanje kog videa u najvećem broju slučajeva prethodi subskrajbovanju na njuzleter?”

ili pak: “Kada bismo omogućili posetiocima da daunlouduju xyz resurs direktno na stranicama blogpostova, kako bi to uticalo na broj poziva i rezervacija?”

Ovo ne može da se meri kroz običnu, vanila analitiku. Tj može ali bolje da ti sad ne objašnjavam kako:)

Zbog toga je Google napravio tag manager – alat kojim možeš da meriš sve što ti na sajtu padne na pamet,a da pritom ne ugroziš stabilnost samog sajta.

Da se vratim na remarketing – ovog puta pričamo o Fejsbuku: ako hoćeš da saznaš da li neki sajt prikupljene podatke o ponašanju posetilaca koristi za remarketing na Fejsu – to najlakše možeš utvrditi putem plagina za brauzer.

Taj plagin po imenu Facebook pixel helper otkriva da li na nekom sajtu postoji instaliran piksel i koji podatke prikuplja,

Sličan plagin, samo za Guglove merne alate se zove Google tag assistant

I sada dolazimo do prozivke za licemerje internet giganata: Evo kako Google tag assistant funkcioniše u praksi: klikneš na plagin na url baru (mala plava kockica gore desno), on ti kaže da je po difoltu isključen na stranici, ti ga uključiš, reloaduješ stranicu i bum: vidiš koji sve Google alati su instalirani na sajtu, i na koji način – npr vanila analitika ili GTM, možda AdWords remarketing tag itd…
Ali šta je ovde sporno?

Pa to što Google.com uopšte ne koristi analitiku! (“no tags found” kaže ova etiketa koja govori, na slici iznad)

Ista je stvar sa Fejsbukom: Fejsbuk piksel Facebook pixel helper, plagin koji nas obaveštava da li na nekom sajtu postoji instaliran piksel kaže da na “ovom sajtu” tj na SAMOM fejsbuku nije pronašao nijedan piksel 🙂

Vratio sam se na Mailchimp, besan, pa reko aj kad sam tu da i njih proverim (do sad si skapirala/o valjda da mi je to opsesija!)

Šta misliš da li oni koriste Google i Facebook alate da im šalju podatke o ponašanju svojih korisnika?

Neću odmah da pejstujem skrinšot na kom se vidi odgovor, jer želim da na trenutak zamisliš koliko je bitno da pravilno prikupiš set podataka na osnovu kojih “ciljaš” publike, na osnovu kojih pišeš personalizovane poruke i uspostavljaš bliskiji odnos sa svojim prospektima.

A ne kao Booking kad me pre neki dan “mamio” ponudom stanova na Žarkovu (videti blogpost JEZIVO: Pevalica na Preobraženje)

A sad idemo u Mailchimp i njihov Google/Facebook plan merenja: Ni manje ni više nego 6 tagova za Google i 5 akcija koje je Facebook zabeležio kad sam skrinšotovao tj  kad sam tek bio otvorio stranicu da napišem ovaj tekst.

Sad dok ovo pišem Fejsova cifra je skočila na 9! (vidi sličicu ispod).

To znači da me Mailchimp prati u stopu (tj da me Fejs prati dok pišem ovaj tekst!)

Da li i ti pratiš šta TVOJI POSETIOCI rade dok su na tvom sajtu?

Podelite ovaj post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email