10000_USD_note

Šta je Google Ad Grant?

Google Ad Grants – besplatno oglašavanje za neprofitne organizacije

Da li ste nekada čuli za Google Ad Grants, besplatnu verziju Google Ads-a, namenjenu neprofitnim organizacijama? Program je dostupan je u više od 50 zemalja sveta, među kojima je i Srbija. Ukoliko vaša organizacija ispunjava određene kriterijume, možete dobiti 10.000 dolara mesečno u vidu budžeta za oglašavanje na Google pretraživaču.

Google Ad Grants

Bilo da vam je cilj širenje svesti o određenom problemu, prikupljanje donacija ili recimo angažovanje volontera, ovo može biti sjajno sredstvo za ostvarenje tog cilja.

Uslovi za Google Ad Grants

Za početak, u Srbiji je potrebno je da ste registrovani kao dobrotvorna organizacija i da vam je potvrđen neprofitni status u skladu sa članom 15(1) Zakona o porezu na dobit pravnih lica. Zatim, morate biti registrovani kod lokalnog TechSoup partnera.

Bitno je napomenuti i da ne smete biti:

  • Vladino telo ili organizacija
  • Bolnica ili organizacija koja pruža usluge zdravstvene zaštite
  • Škola ili univerzitet

Kako se prijaviti za Google Ad Grants?

Ukoliko zadovoljavate zadate kriterijume, sledeće što treba da uradite je da odete na Google za neprofitne organizacije i u nekoliko jednostavnih koraka napravite nalog. Kada vam je nalog odobren, potrebno je popuniti obrazac za procenu ispunjavanja uslova.

Nakon poslatog obrasca, Ad Grants će vas obavestiti o statusu zahteva. Ponekad ovaj korak ume da potraje 5, 10, 22 dana… Nema pravila, osim da morate biti strpljivi.

Google Ad Grants Management

Kad su svi preduslovi ispunjeni, došlo je vreme za kreiranje kampanje. Iako Ad Grants funkcioniše kao klasičan Google Ads i koristi isti interfejs, ovde postoje izvesna ograničenja koja su uvedena kako bi se sprečila zloupotreba programa i obezbedio visok kvalitet samih oglasa.

Pre svega, potrebno je znati da se ovaj budžet odnosi isključivo na Google search kampanje, novac nećete moći da trošite kod Google search partnera, kao ni za display ili video oglase. Sajt organizacije ne sme biti deo Google AdSense ili neke druge mreže za prikazivanje oglasa. Ono što možete, i što često daje najbolje rezultate je da kombinujete Ad Grant search kampanju, i plaćene kampanje na nekim drugim platformama. Ipak, u ovom tekstu ćemo se fokusirati na sam Ad Grant program i njegove mogućnosti.

Imajući u vidu da dozvoljeni budžet iznosi 10.000 dolara po Ad Grant nalogu mesečno, maksimalni dnevni budžet ne može preći 329 dolara (Što je tačno 10.000/30.4 dana koliko ima jedan prosečan mesec u godini (tj 365/12)).

Još ste tu?

Svaka čast preživeli ste prvi nerd-attack!

Samo hrabro biće ih još… Tako vam je sa svim Google proizvodima, pa ni ovaj nije ništa drugačiji.

Ukoliko imate više kampanja u okviru naloga, sa različitim konverzijama, razmislite koje konverzije su vam bitnije i njima dodelite veći budžet. Takođe, ako se odlučite za manuelno bidovanje, maksimalna cena klika ne može biti veća od 2 američka dolara.

U našoj zemlji, gde cena klika ume da bude prilično niska, ovo i nije preveliki izazov, kao na tržištima sa skupljim klikovima (Amerika, npr).

Veći izazov u praksi predstavlja “meka” preporuka koju daje Google, da ne možete ići na aukcije protiv naloga koji troše novac kroz prave, plaćene kampanje.

To praktično znači da ne možete koristiti reč “selidbe Beograd” jer postoje nalozi koji na tu ključnu reč troše ozbiljan novac. Kako znam? Pa probajte da guglate taj termin, meni izlaze oglasi i na 4. strani:

oglašavanje na guglu ključne reči

Ovo sa nemešanjem u prave aukcije, od kojih Google živi i jeste meka preporuka koja može ponekad i da se zaobiđe, ali ako se igrate pa se zaigrate može da ispadne “igračka-plačka”.

Samo prošle godine prihod kompanije Google od oglasa je bio oko $150.000.000.000!

Lakše ćete shvatiti o kolikom novcu se radi ako zamislite šleper natovarene zelenim stotkama – e kolonu tako natovarenih šlepera duga oko 2km, to vam je njihov prihod od oglasa prošle godine.

Kad nečiji prihod merimo dužinom kolone kamiona sa novcem ne bih baš rekao da se taj zeza kad nešto kaže. A s druge strane Google prepravi logo u skladu sa nekim važnim datumom taj crtež nazovu “dudl”.

Da se vratimo na Google Ad Grant.

Izazov je dakle, naći reč sa što većim obimom pretraga, a da nema izraženi tzv “spending intent” tj da ljudi koji pretražuju nisu u fazonu “sad ću nešto da kupim, da potrošim novac”.

Kod automatskih strategija koje Google preporučuje kao što je Maximize conversions, ovaj limit od $2 može biti prekoračen (ali morate imati setovane konverzije).

Google Ad Grants kampanja stragetije bidovanja

Što se tiče samih kampanja, oglasnih grupa, oglasa i ključnih reči tu su pravila ista kao i za bilo koji drugi nalog. Tačnije ono što je kad plaćate “best practice”, ovde je “must”. Dakle, ako se učipite za onih 150 milijardi može “kako oćeš” a ako ti oni daju onda mora da se uključi glava (što i nije tako loše).

Elem, svaka kampanja se mora sastojati od minimum dve oglasne grupe, mada ih treba kreirati što više.

Svaka oglasna grupa dalje treba da ima minimum dva oglasa. Potrebno je i da svaki oglas ima bar dve sitelink ekstenzije.

Možda vam ovo sad izgleda kao puno posla ali pogledajte kako Google Ad Grant utiče na saobraćaj jednog sajta, kada se profesionalno odradi:

profesionalno vođenje kampanja

Postoje i bitna pravila koja se odnose na ključne reči, tačnije fraze. One koje se sastoje od samo jedne reči nisu dozvoljene. Ako je na primer vaša organizacija azil za nezbrinute životinje, nećete moći da se nadmećete za generičke reči kao što su “pas” ili “mačka”. Naravno, i ovo pravilo ima izuzetke, pa tako ono ne važi za reči koje su brendirane, ili recimo za one koje označavaju određeno zdravstveno stanje. Takođe, ne smeju se koristiti ni suviše generičke fraze kao što je “besplatan video” ili “najnovije vesti”. Ključne reči koje imaju quality score 1 ili 2 moraju biti isključene ili pauzirane.

Najstrašnije od svih pravila je sledeće – CTR mora biti veći od 5%!

Ukoliko bude manji dva meseca za redom, nalog će vam biti suspendovan. Ne dozvolite da vas ovo previše zabrinjava, sve što trebate da postignete svojom reklamom je da barem 5% osoba kojima bude prikazana klikne na nju. Ukoliko eventualno bude nekih problema po tom pitanju, bićete blagovremeno obavešteni od strane Google Ads-a, i biće vam savetovano kako da optimizujete kampanju i povećate CTR. Google inače kada započnete kreiranje oglasa, neće baš velikodušno da vam pruži oglasni prostor na vrhu pretrage tako da vas smanjena vidljivost štiti od niskog CTR-a. A kad nalog zamahne i počne da generiše klikove onda ume da “zažmuri” na ovo pravilo:

ključne reči konverzije CTR

Ako koristite Smart bidding strategije, konverzije moraju biti praćene. Bilo da su u pitanju donacije, ili neka druga važna akcija, potrebno je da zabeležite makar jednu konverziju mesečno.

Imajući u vidu sve navedene zahteve i ograničenja, verovatno najveći izazov sa kojim ćete se susresti tokom vođenja Ad Grants kampanje neće biti nedovoljan CTR ili broj konverzija, već upravo način kako da potrošite što više dodeljenog budžeta. Potrošiti 10.000 dolara mesečno na ovaj način, za termine gde je obim pretrage često veoma mali, uopšte nije lak zadatak. Nemojte da vas opterećuje ako potrošite samo manji deo ovog iznosa. Umesto toga, fokusirajte se na samu svrhu delovanja vaše organizacije i kreirajte kampanju oko onih vrednosti i ciljeva koji su za vas zaista bitni.

Podelite ovaj post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email