REMARKETING feature img

Šta je REMARKETING?

Da bismo shvatili šta je remarketing, pogledajmo najpre ovaj kretenski oglas:

Provedi leto u Žarkovu 🙂
Svaka čast Žarkovu i prirodnim lepotama tog dela grada ali Booking, inače poznat po remarketingu (ili bolje reći ozloglašen po upornom proganjanju posetilaca svog sajta sa “personalizovanim” ponudama) ovog puta je malo preterao.
Mada kad bolje razmislim, možda ovo rade namerno?

Možda im je posle tolikih miliona evra i godina provedenih u vrhu retargeting oglašavanja, ova strategija – gde zasmeju recipijenta naslovom, a onda ga obore s nogu pravom ponudom – možda je to zapravo put do uspeha? Ne bi me čudilo, ali me ovaj vid oglašavanja toliko zaintrigirao i baš zbog te radoznalosti krenuo sam da učim o remarketing cakama.

Kad sam počeo da uslužno radim ovaj vid oglašavanja iznenadila me činjenica da je remarketing daleko isplativiji od tzv 1st point oglasa.

Zašto?

Evo primera: dođeš na letovanje u novi grad, izabereš kafić nasumično, ispostavi se dobra kafa, promeniš par reči sa barmenom i zapališ.

Istog dana, posle plaže svratiš u lokalni market i naletiš na tog barmena. Ako bi on neformalno pozvao tvoju ekipu da svratite jer baš večeras on pravi koktele 2 za 1 biće lokalni didžej koji je zapravo nastavnik geografije, ali leti pušta muziku itd itd – to bi bio remarketing.

Publika je ciljana, ima već neku vrstu iskustva sa brendom, i velika je verovatnoća da će pozitivno reagovati na blagu “gurku”. Pošto je publika poznata lakše prolazi prisniji ton.

E sad zamisli da nisi bila/o na kafi pre podne nego ti nepoznati lik priđe u supermarketu i kaže “ja sam barmen u xyz kafiću, na osnovu tvog pola, godina, izgleda, garderobe i namirnica u tvojoj korpi – predlažem ti da večeras svratiš u kafić xyz jer je to najbolji kafić u ovom gradu imamo cocktail party biće i DJ John Doe itd itd.

Kapiraš razliku?

Meni je pre svega trebalo da razumem kako šljaka remarketing, ali takođe i da na primerima poput ovog uvidim koliko je kroz taj vid oglašavanja lakše ispoljiti ljudsku stranu brenda.
Zašto ne reći i toplinu i opuštenu neformalnu komunikaciju (da, opuštena neformalna komunikacija postoji i kod najuštogljenijih b2b brendova!)

Visok ROI je samo došao kao šlag na tortu kada sam se skoro potpumo fokusirao na ovaj segment 🙂

Nakon godina rada na ovom segmentu digitalnog oglašavanja moja ponuda za uslugu remarketinga bi mogla da se sumira ovako nekako:

Od frusta kad te Booking juri po netu i iskače iz frižidera sa fotkama hotela koji si prethodno guglovala/o, do poznanika koji te u mediteransko predvečerje poziva u svoj bar na koktele! 

Tako je prvobitno trebalo da se zove, ali sam shvatio da i nije baš “u najkračim crtama”.

Nekako mi zvuči predugačko pa sam se ipak odlučio za:

KAKO ISKORISTITI REMARKETING ZA POSLOVNE CILJEVE?

Ako te zanima konkretan plan rada baš na tvom brendu, i naavno cena – ne ustručavaj se već mi pošalji mejl na uros@elastic.rs ili me pozovi!

Podelite ovaj post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email